Rozpoczyna się 17-ty międzynarodowy Festiwal Filmowy „Watch Docs. Prawa człowieka w filmie”. Trwa do 14 grudnia.

W czasie festiwalu są pokazywane filmy dokumentalne, których tematyka dotyczy praw człowieka.
W tegorocznym programie można obejrzeć filmy twórców z Europy, USA, Kenii, Indii czy Izraela. Zostaną pokazane dokumenty, dotyczące na przykład aktywistów społecznych z Kambodży, ogromnej klinice położniczej w Manili czy rabunkowych inwestycjach w kupno ziemi w Etiopii.

Pierwsza edycja odbyła się w 2001 r. Festiwal organizowany jest nakładem pracy organizacji pozarządowych i instytucji kultury. Cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, na wielu filmach i spotkaniach widzowie prawie nie mieszczą się w salach. Przy okazji Festiwalu przyznawana jest też nagroda „za wybitne osiągnięcia w ukazywaniu praw człowieka w filmie”.

Pokazy i spotkania z zaproszonymi gośćmi odbywają się w kilku kinach w Warszawie. Bezpłatne bilety można odebrać w konkretnym kinie na dany dzień lub na dzień następny.

Program: http://watchdocs.pl/2017/f/

Źródło grafiki: https://web.facebook.com/WATCHDOCSFILMFESTIVAL/