Aplikacja Mobilna

Description

Aplikacja Mobilna dla Uchodźców – Pierwsze Kroki w Polsce

W odpowiedzi na obecne wyzwania jakie stawia przed współczesnym społeczeństwem kryzys migracyjny, Caritas wychodzi naprzeciw potrzebom uchodźców i proponuje im innowacyjne formy wsparcia. Poza działaniami socjalnymi, psychologicznymi oraz edukacyjnymi Caritas postanowiła uruchomić bezpłatną aplikację mobilną tłumaczoną na trzy języki: angielski, arabski oraz rosyjski. Jesteśmy świadomi, jak ważna jest informacja dla osób, które przybywają do nowego kraju w celach znalezienia bezpiecznego azylu. Aplikacja jest obsługiwana jest system iOS oraz Andriod, żeby móc trafić do jak największej liczby potencjalnych użytkowników. Dzięki aplikacji cudzoziemcy dowiedzą się m.in.: jak zalegalizować swój pobyt w RP, jaki działa system pomocy socjalnej lub gdzie można skorzystać z pomocy oraz jakie są ich prawa na rynku pracy. Aplikacja powstała w ramach realizacji projektu „Nowy Dom Polska” w partnerstwie z Urzędem do Spraw Cudzoziemców oraz Caritas diecezjalnymi. Działanie współfinansowane ze środków Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa.

aplikacjamobilna-1