Edu-Mapa dla dzieciaka

Description

Edu-Mapa dla Dzieciaka

Z okazji międzynarodowego Dnia Dziecka Caritas Polska przygotowała dla dzieci cudzoziemskich pakiet powitalny zatytułowany „Edu-Mapa dla Dzieciaka”. Informacje w nim zawarte mają na celu pomóc im
poznać nasz kraj widziany oczami dziecka. Pomysłodawcą pakietu  jest Caritas Polska w partnerstwie z Urzędem do Spraw Cudzoziemców oraz Centrami Pomocy Migrantom i Uchodźcom.

Wykwalifikowani psychologowie z Caritas Polska, na przełomie roku 2016 odbyli serię spotkań z dziećmi cudzoziemskimi w wybranych ośrodkach dla uchodźców.  Dzięki rozmowom z najmłodszymi pracownicy projektu „Nowy Dom Polska”, w ramach którego powstała Edu-Mapa, mogli sprecyzować potrzeby dzieci  i uwzględnić ich opinie i propozycje.

Pakiet został opracowany w atrakcyjnej formie komiksu. Ta przystępna forma opracowana z myślą o małym odbiorcy spełnia funkcję informacyjną oraz  psychologiczną. Elementy informacyjne zostały przetłumaczone na 3 języki: angielski, arabski i rosyjski. Bohaterowie Edu-Mapy: Marysia i Jaś zapraszają dzieci w podróż po Polsce. Opowiadają o polskiej kulturze i historii, topografii, przyrodzie, szkole, spędzaniu wolnego czasu.

Pobierz PDF

Adobe Photoshop PDF