Nowy Dom Polska

Description

Caritas Polska wraz z 6. Centrami Pomocy Migrantom i Uchodźcom realizuje projekt „Nowy Dom Polska”, którego celem jest kompleksowe wsparcie migrantów i uchodźców. Partnerem projektu są: Urząd do Spraw Cudzoziemców oraz Caritas diecezji: białostockiej, siedleckiej, lubelskiej, zielonogórsko-gorzowskiej, warszawskiej. W ramach przewidzianych działań integracyjnych ponad 5 tys. potrzebujących cudzoziemców otrzyma pomoc.

Celem działań tego przedsięwzięcia jest pomoc socjalna, psychologiczna oraz doradztwo międzykulturowe.  W ramach projektu beneficjenci będą mogli liczyć na dofinansowanie do wynajmu mieszkań  i opłatach do przedszkoli dla najmłodszych, dopłatę przy zakupie leków, przy drobnych zabiegach medycznych, zakupie podręczników i wyprawek szkolnych, możliwości udziału w turnusie integracyjnym dla dzieci. Poza materialną pomocą Caritas zaplanował szereg imprez międzykulturowych, w których cudzoziemcy będą mogli zaprezentować swoje talenty.

Staramy się również wspierać aktywne działania samych cudzoziemców i w tym celu prowadzimy dialog organizując spotkania z fundacjami, które są założone przez migrantów. Pozwala nam to na wymianę dobrych praktyk, doświadczeń oraz rozszerzenie współpracy na rzecz potrzebujących.

Zgodnie z naszą misją duży procent wśród beneficjentów projektu stanowią osoby z grupy szczególnej troski, tj. osoby niepełnosprawne, matki samotnie wychowujące dzieci oraz przewlekle chorzy, którym zapewniamy wsparcie w postaci leków. Pracownicy Caritas są również obecni z pomocą w ośrodkach otwartych i strzeżonych dla cudzoziemców. Projekt „Nowy Dom Polska” jest realizowany przez Caritas Polska w partnerstwie z Caritas diecezjalnymi oraz Urzędem do Spraw Cudzoziemców. Projekt współfinansowany z Programu Krajowego Funduszu Azylu, Migracji i Integracji oraz budżetu państwa. Wkład Unii Europejskiej „Bezpieczna Przystań”.