W polskiej tradycji świątecznej obecnie jest małe zamieszanie z prezentami. Daje się je w 6 czy 24 grudnia? 6 grudnia w Kościele katolickim wypada dzień św. Mikołaja, biskupa (czczony także w Kościele prawosławnym). Cudotwórca, pomagał biednym i potrzebującym. Swoim znacznym spadkiem podobno podzielił się z ubogimi. Z biegiem lat przyjął się zwyczaj dawania tego dnia prezentów dzieciom, a wyobrażenie osoby duchownej zostało zastąpione wybrażeniem powszechnie dziś znanym – starszy pan z brodą i worem prezentów. Ten Mikołaj zostawiał dzieciom prezent pod poduszką w czasie ich snu i rano pierwszym zadaniem było zajrzenie i sprawdzenie, co podarował. Albo może zostawiał w bucie? Ważne, byleby to był prezent, a nie rózga (opcja dla dzieci niegrzecznych)!
Jednocześnie z kultury zachodniej napływał zwyczaj dawania prezentów z okazji Bożego Narodzenia i teraz nie wiadomo, jak pogodzić Mikołaja z 6 grudnia z Mikołajem, który w amerykańskich filmach wchodzi przez komin w Boże Narodzenie.
Tradycyjnie w różnych regionach Polski w Boże Narodzenie dawano lub nie dawano prezentów – czasami prezenty były tylko dla dzieci w dzień 6 grudnia. Jeżeli jednak były, to też w różnych wariantach. Na Śląsku prezenty przynosi Dzieciątko Jezus. Na południu Polski (w rejonie Krakowa i Rzeszowa) prezenty przynosi Aniołek. Na zachodzie i północy kraju zaś Gwiazdor lub Gwiazdka.