Rok 1993, Grozny

Seda* skończyła szkołę średnią i rozpoczyna studia w Instytucie Pedagogicznym w Groznym. Marzy o zostaniu nauczycielką. Pochodzi z miasta Szali, znajdującego się ok. 30 km od stolicy Czeczenii. Jej rodzice prowadzą swoje firmy. Ojciec działa w budownictwie, wiele lat przepracował na budowach w Kazachstanie. Kilka lat spędziła tam z nim również Seda z mamą i dwiema siostrami oraz dwoma braćmi. Matka Sedy prowadzi sklep odzieżowy. Jeździ po europejskiej części byłego ZSRR wybierając towar do sklepu. To ostatni tak dobry rok. W 1994 rozpocznie się pierwsza wojna czeczeńska, w domu rodzinnym po raz pierwszy pojawią się strach i głód. Seda będzie codziennie dojeżdżać na zajęcia w Groznym, a jej rodzice będą codziennie w nerwach wychodzić na drogę w oczekiwaniu na jej powrót.

Rok 2003, Szali

Trzy lata temu Seda wyszła za mąż za Temirlana. Jest w ciąży, wkrótce urodzi się ich pierwsze dziecko. Studia w Instytucie Pedagogicznym ukończyła  w 1998 r. Od tego czasu pracowała w szkole i na różnych stanowiskach administracyjnych. Przez większość czasu za darmo. W Czeczenii trwa wojna. Oficjalnie zakończyła się w 2000 r., ale działania partyzanckie nadal trwają. Ludzie zaangażowani w walkę zbrojną oraz jej wspieranie znikają bez wieści. Niektórych szczęśliwe rodziny mogą wykupić. Jeśli się uda, wykupieni wracają pobici, ze śladami tortur. Temirlan musi się ukrywać, jest poszukiwany. W czasie rzadkich wizyt w domu, odbywających się w pełnej tajemnicy przed otoczeniem, próbuje przekonać żonę do wyjazdu z Rosji. Seda nie chce o tym słyszeć. Nie wyobraża sobie życia w obcym kraju, bez rodziny. Mówi, że woli zginąć w Czeczenii niż wyjechać i na zawsze opuścić rodzinne strony. Żyją bardzo biednie, braki w zaopatrzeniu dają się w znaki. Seda razem z siostrą Temirlana prowadzą dom i uprawiają warzywa i owoce na własny użytek. Bez tego czasem nie byłoby co jeść.

Rok 2006, Smoszewo

Seda mieszka w ośrodku prowadzonym przez Urząd do Spraw Cudzoziemców. Smoszewo to wieś leżąca 15km od Nowego Dworu Mazowieckiego. Wraz z mężem Temirlanem i trzyletnią córką Ayshat mieszkają tu od dwóch miesięcy. Wcześniej mieszkali krótko w podwarszawskim ośrodku w Dębaku. Wyjechali z Czeczenii kilka miesięcy wcześniej. Udręczony ukrywaniem się i strachem o rodzinę Temirlan postawił żonie ultimatum: albo wyjeżdżają albo on zabiera Ayshat i wyjeżdża sam. Seda jest załamana, ale pakuje się w jedną sportową torbę. Wyjeżdżają. W Polsce wszystko jest nowe, ale są otwarci na zmiany. Na razie najtrudniejsze do wytrzymania dla Sedy jest mieszkanie na wsi. Urodziła się i wychowała w mieście, trudno jej się przyzwyczaić. Po kilku miesiącach starania udaje im się przenieść do ośrodka na warszawskich Bielanach, gdzie doczekają się pozytywnej decyzji o przyznaniu im ochrony międzynarodowej.

Rok 2012, Warszawa

Rodzina liczy już pięć osób: w 2007 roku przyszedł na świat Zurab, a dwa lata później najmłodszy Musa. Musa urodził się chory, lekarze nie potrafią postawić pełnej diagnozy. Chłopiec rozwija się gorzej od rówieśników, nie mówi, nie chodzi, potrzebuje specjalistycznej opieki i rehabilitacji. Temirlan pracuje na budowie. Praca jest ciężka i niskopłatna – miesięcznie zwykle dostaje 1300 zł na rękę. Seda dorabia sprzątając w prywatnych mieszkaniach. Jest im ciężko, ale są już bezpieczni. Dwa lata wcześniej Polska przyznała im ochronę międzynarodową i mogą teraz spokojnie układać sobie życie od nowa. Najwspanialszy moment w tej życiowej układance to przyznanie mieszkania socjalnego w świeżo wybudowanym bloku. Pierwszej nocy Seda nie może spać, co chwila wstaje i chodzi po prawie pustych dwóch pokojach nie mogąc uwierzyć w swoje szczęście. Będą je bardzo długo urządzać. Najpierw pomieszkają przez kilka miesięcy w pięcioro w jednym pokoju, bo w drugim nie będzie mebli. Przez cztery miesiące, zanim dostaną pralkę od znajomej Polki, Seda i Temirlan będą prać ręcznie. Przy trójce małych dzieci będzie to czynność praktycznie codzienna. Powoli uda im się dokupić kolejne sprzęty, część umeblowania otrzymają w prezencie. Pomogą znajomi i obcy.

Rok 2017, Warszawa

Temirlan zmienił pracę – źle zrośnięta przed laty kość udowa daje się coraz bardziej we znaki. Na budowie już nie daje rady. Został ochroniarzem w markecie na Grochowie. Zadomowił się, koledzy z pracy tytułują go swojskim Tomkiem. Imię Temirlan jest zbyt trudne do zapamiętania. Seda też często używa nowego polskiego imienia męża. Rodzina czuje się już jak u siebie. W najtrudniejszych momentach zawsze znajduje się dobra dusza, która ich wesprze. Dzieci rosną i wrastają w Polskę. Najstarsza Ayshat uczy się w gimnazjum, marzy o studiach prawniczych. Młodszy Zurab chciałby zostać dentystą. Seda najwięcej czasu poświęca najmłodszemu Musie. Chłopiec codziennie uczęszcza na zajęcia w ośrodku dla niepełnosprawnych dzieci. Niestety rozwija się dużo wolniej niż rówieśnicy. Najtrudniejsza do zniesienia jest nadal rozłąka z rodziną. Na szczęście jest internet, komunikatory, rozmowy online. Seda rozmawia z matką prawie codziennie, bardzo często z rodzeństwem, kuzynkami i przyjaciółkami. Tęskni, ale zdaje sobie sprawę, że tu jest im lepiej, żyją spokojnie i bez strachu. Bardzo chwali różne formy pomocy i to, że pomagają sobie obcy ludzie. W Czeczenii nie ma zwyczaju oddawania obcym niepotrzebnych ubrań czy sprzętów. Pomoc i wsparcie są dostępne tylko w ramach rodzin. Ani Seda ani Temirlan nie mają rodziny obok siebie – wszyscy ich krewni zostali na Kaukazie. Udało im się jednak zaprzyjaźnić z kilkoma polskimi rodzinami. Nie wiedzą jak dalej potoczą się ich losy. Wiedząc co się dzieje w Europie i jakie nastroje panują ostatnio w Polsce, zaczynają się bać o przyszłość. Na razie najważniejszym celem do zrealizowania jest wykształcenie dzieci i zapewnienie im dobrego startu w dorosłość.

*imiona i niektóre szczegóły zmienione