Żyć w wolnym i bezpiecznym kraju – historia Nadji i Timura, uchodźców z obwodu donieckiego

Nadia i Timur 11500 kilometrów od Wrocławia leży na wschodniej Ukrainie, w obwodzie donieckim miasto Horliwka (polska nazwa Gorłówka), miasto w którym mieszka ponad 250 tys. ludzi i które jest ośrodkiem wydobycia węgla kamiennego, przemysłu chemicznego i maszynowego, a także ważnym węzłem kolejowym.

W mieście tym młodzi małżonkowie 22-letnia Nadja i 27-letni Timur stoją na progu wspólnego życia – pełni marzeń i planów na przyszłość. Nadja studiuje na Uniwersytecie i chce zostać nauczycielką, Timur prowadzi własną firmę – zakłada instalacje elektryczne.

W kwietniu 2014 roku miasto zostaje opanowane przez rosyjskich separatystów, którzy dążą do wcielenia ważnego regionu do Rosji i tak zaczyna się dziwna i niezrozumiała dla zwykłych mieszkańców wojna rosyjsko – ukraińska. Wojna, która niesie za sobą zniszczenia, spustoszenia i śmierć. W lipcu 2014 roku. tylko w ciągu jednej doby, ginie kilkunastu mieszkańców, miasto jest cały czas ostrzeliwane z broni artyleryjskiej. Zostaje wprowadzona godzina policyjna od 23.00 do 05.00 rano. Całe noce słychać strzelanie – kto – do kogo nie wiadomo, rano zostają tylko ślady po czołgach. Nowa władza ogłasza powstanie Donieckiej Republiki Narodowej, mieszkańcy zostają zmuszeni do podpisania nowego obywatelstwa i otrzymują nowe paszporty. Wprowadzona zostaje waluta – rubel rosyjski. Wszystkie dzieci po 16. roku życia otrzymują paszporty Donieckiej Republiki Narodowej.

Nadija i Timur cały rok mieszkają w objętej wojną Horliwce. Nadija uczy w gimnazjum, ale nie otrzymuje zapłaty, Timur ma coraz mniej pracy. Nie ma już planów na przyszłość, jest tylko strach przed utratą życia i niepewność jutra.

Decyzja o ucieczce z miasta objętego wojną przychodzi nagle, gdy pewnego dnia o 4 rano pocisk artyleryjski uderza w ich blok. Nadja i Timur mieszkają na ósmym piętrze, pocisk uderza w szóste piętro, cały dom zaczyna drżeć, wylatują wszystkie szyby, rozprzestrzenia się pożar, z mieszkań na szóstym piętrze pozostają same ruiny, ginie młoda dwudziestoletnia sąsiadka, dopiero co zaręczona. Jej narzeczony uchodzi z życiem, ale ogarnięty rozpaczą zapada na chorobę psychiczną i do dzisiejszego dnia przebywa w szpitalu psychiatrycznym.

Dla młodych małżonków nie ma przyszłości w Horliwce. W lipcu 2015 roku przyjeżdżają do Polski i proszą na granicy o nadanie statusu uchodźcy. Potem przebywają w Białej Podlaskiej, chcą mieszkać prywatnie, nie w ośrodku – wybierają Wrocław.

10 listopada spotykam się z Nadją i Timurem w ich mieszkanku we Wrocławiu przy ul. Trzebnickiej. Nadja – 24- letnia drobniutka blondyneczka, nie do uwierzenia,że ma za sobą przeżycia wojenne, jej mąż 29- letni chłopak ma ogromny smutek w oczach i głos mu drży, gdy opowiada o tamtych wydarzeniach.

Rodzice chłopaka wyjechali do Charkowa, tam nie ma wojny, tam jest bezpiecznie.

Nadji mama została w Horliwce, nie chce nigdzie wyjechać, mówi że tam jest jej dom na dobre i na złe. Dziewczyna bardzo się o nią martwi. Mama nie ma pracy, dostaje niewielką rentę od nowych władz.

Po przyjeździe do Wrocławia najtrudniej im było znaleźć tanie mieszkanie. Mieszkania są bardzo drogie , a oni mieli jedynie zasiłki wypłacane przez Urząd do Spraw Cudzoziemców, nie znali języka , nie mogli podjąć pracy. Zdawali sobie sprawę ,że początki są zawsze trudne. Gdy pytam o Polaków spotkanych w życiu, Nadja śmieje się i mówi ,że poznała Polaków w różnym wieku od 18. do 50. roku życia i wszyscy byli bardzo mili, nie spotkała się z nikim nieprzyjemnym, zarozumiałym czy złośliwym. Właścicielka mieszkania jest również miłą osobą, podarowała im firanki.

Teraz jest im troszkę lepiej, Timur ma pracę w fabryce autobusów Volvo. Pracuje jako elektromonter. Ma umowę o pracę i wszystkie świadczenia. Praca jest bardzo ważna dla niego, dzięki niej zdobywa teoretyczne i praktyczne umiejętności, poznaje nowych ludzi, uczy się języka polskiego, jest doceniany, szef powierza mu już bardziej odpowiedzialne zadania i obowiązki. Timur chce iść na studia, zostać inżynierem.

Nadja pracuje na razie dorywczo, pilnuje dziecka w polskiej rodzinie, trochę pomaga w kwiaciarni. Już była na Uniwersytecie Wrocławskim – chce dalej studiować. Na Ukrainie ukończyła licencjat, ale pragnie zrobić jeszcze magisterium i zostać nauczycielem. Do 26. roku życia może jeszcze studiować na dziennych studiach. Potem już zostaną jej zaoczne.

Nadja najbardziej tęskni za swoimi uczniami, kocha dzieci, kocha pracę nauczyciela. Przyjaciele z Ukrainy powyjeżdżali do innych miast lub krajów między innymi do Gruzji i Mołdowy – tam gdzie jest bezpiecznie. Oboje tęsknią za rodzicami.

W Polsce bardzo im się podoba, czują się tutaj bezpiecznie, chcą otrzymać status uchodźcy, czas oczekiwania na decyzję to jak próżnia, ale trzeba wytrzymać , a potem tylko rozwinąć skrzydła i realizować marzenia. Ostatnie moje pytanie brzmiało: „Dlaczego wybraliście Wrocław?” Moja rozmówczyni  odpowiada „ Wrocław to piękne miasto, możemy się tutaj uczyć i pracować , no i leży najdalej od wojennej Horliwki z wszystkich innych miast w Polsce”.

Życzę im aby jak najszybciej zapadła dla nich decyzja pozytywna o nadanie statusu uchodźcy, aby mogli rozpocząć studia, aby mogli te małe korzonki zapuszczone w polskiej ziemi umacniać, aby mogli żyć w bezpiecznym i wolnym kraju.